Kihagyás

MaxWhere Web


A MaxWhere Web nézőke azzal a céllal jött létre, hogy azok a felhasználók is elérhessenek bizonyos MaxWhere tereket, akik valamilyen oknál fogva nem tudják telepíteni vagy futtatni a MaxWhere Desktop klienst. Legtöbb esetben arra számítunk, hogy a MaxWhere Web azon felhasználók számára lesz hasznos, akiknek csak mobil vagy tablet eszköz áll rendelkezsére.

Ennek a fejezetnek a kiindulópontja, hogy a MaxWhere Web nézőke mindenben ugyanúgy működik, mint a Desktop kliens. Ezért az alábbiakban csak azokra a pontokra térünk ki, ahol a működés eltér.

A Web nézőke elérése

A Web nézőke nem egy konkrét URL-en keresztül érhető el, hanem a MaxWhere Portálon megjelenített terek Space Cardjain keresztül érhető el egy-egy tér kontextusában. Fontos, hogy nem minden MaxWhere tér érhető el a weben is. Amennyiben egy adott tér elérhető a weben, a Space Cardon egy "Web" felirat jelenik meg.

web-spaces

A megnyitás gombra kattintva megjelenik egy felugró ablak, amely megkérdezi tőlünk, hogy az asztali alkalmazásban, vagy a weben szeretnénk-e megnyitni a teret.

web-open

MaxWhere terek tartalmának szerkesztése

Ahogy itt leírtuk, a tér szerkesztői (valamint a tér egy adott projektjének szerkesztői) különböző mértékben tartalmakat adhatnak hozzá a térhez illetve távolhatnak el belőle. Ezzel kapcsolatos korlátozás, hogy a tér tartalma nem szerkeszthető a Web nézőkében; a tartalmakat szerkeszteni kívánó felhasználóknak mindenképpen a Desktop kliensben kell megnyitniuk a tereket. Minden frissítés, amelyet egy szerkesztő a Desktop kliensen keresztül eszközöl, a webes felületen is frissítésre kerül.

MaxWhere terek tartalmának megjelenítése

Az ún. CORS (kereszt-szkriptelést tiltó) megszorítások miatt csak az olyan webes tartalmak jeleníthetőek meg a MaxWhere Web nézőkében, amelyek a maxwhere.com domain által kiszolgált oldalakba beágyazhatóak. Ennek oka, hogy számos webes szolgáltató, amely érzékeny adatokkal dolgozik (pl. pénzügyi intézetek) általában véve megtilthatja, hogy egy másik domainről kiszolgált oldalon a saját tartalmuk megjelenhessen.

Szerencsére ehhez hasonló korlátozás a MaxWhere felhőbe feltöltött tartalmakra (pdf fájlok, kép fájlok, videók) nem vonatkozik; és ugyanígy nem vonatkozik azokra a tartalmakra, melyeket a közismert webes tartalomkezelőkre (Google Drive, Youtube, és így tovább) töltenek fel a felhasználók.

Amennyiben egy konkrét tartalom nem jeleníthető meg a webes nézőkében, a felhasználó egy átirányító felülettel ("activate smartboard") ellátott okostáblával fog találkozni. Amennyiben a felhasználó a táblán levő aktiváló gombra rákattint, a betölteni kívánt oldal egy új böngésző fülön fog megnyílni. Ez a mechanizmus, bár részben korlátozó, mégis lehetővé teszi, hogy a felhasználók az összes tartalomhoz valamilyen módon hozzáférhessenek.